Moda metodelor de mentinere a sanatatii

De ce sa folosim natura pentru noi si de ce sa nu lasam natura sa ne completeze?

Copiii,cand sunt lasati singuri,isi dezvolta diferite capacitati jucandu-se liber,invatand doar acele lucruri pe care le considera cu adevarat importante,intuiesc ce vor sa invete,nu decid.
Diferenta dintre omul modern si copilul care descopera lumea,este infima.Luam de la natura ceea ce intuim ca avem nevoie si ne continuam activitatile cotidiene,ceea ce este total gresit fata de noi.
De exemplu,atunci cand alergarea este indicata,multi incep sa alerge pe benzi rulante in casa,sau la sala,desi cu totii stim ca alergarea in natura ne ajuta mult mai mult.
Multi aleg scaunele-masaj,pentru a scapa de contracturi,desi un masaj somatic are efecte mult mai benefice pentru intregul organism.

De la alimentele pe care le consumam,felul in care le gatim,cosmeticele pe care le folosim zilnic,atitudinea fata de noi si pana la felul in care ne hidratam,ne influenteaza sanatatea,felul de a fi si comportamentul zilnic.


Pe blogul meu veti gasi sfaturi,retete si argumente pentru a va crea o "oaza de sanatate" zilnica.

joi, 28 ianuarie 2010

Nutritie

Pentru asigurarea unei nutriţii echilibrate şi evitarea obezităţii, necesarul caloric zilnic trebuie corelat permanent cu tipul activităţii desfăşurate. Nutriţioniştii recomandă repartizarea aportului caloric astfel:
3 mese principale ( micul dejun=25%; prânzul=35%; cina=20% )
2 gustări (2x10% )
Micul dejun şi prânzul sunt cele mai importante mese şi este bine să fie creată obişnuinţă de a nu pleca dimineaţa doar cu o cafea băută în grabă. Gustările dintre mese pot fi rezolvate cu succes cu ajutorul fructelor de sezon (mere, pere, citrice, banane), iaurt degresat, câteva fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune).


Iată ce ar trebui să conţină meniul unei zile:
6-11 porţii cereale integrale, orez brun, paste făinoase, mămăligă. De ce sunt acestea atât de valoroase? Pentru că au un aport însemnat de glucide complexe, vitamine( din complexul B, C, E, K) minerale( Fe,Mg,Ca)
3-5 porţii legume, zarzavaturi care au un conţinut bogat de vitamina C, A, acid folic, Mg
2-4 porţii de fructe cu un conţinut ceva mai mare de glucide, dar şi de vitamine şi oligoelemente. Ca şi legumele, fructele prin conţinutul bogat în fibre asigură un tranzit intestinal optim atât de important în menţinerea integrităţii şi bunei funcţionări a organismului.
2 porţii de carne, peşte, ou atât de valoroase pentru conţinutul în proteine de calitate biologică superioară şi pentru existenţa oligoelementelor Fe, Cu, şi a vitaminei B12 cu rol esenţial în hematopoieza.
2-3 porţii iaurt, brânză, lapte, binecunoscute pentru bogăţia în Ca şi vitamina D alături de vitamina A,B12 extrem de moderat uleiuri, dulciuri, sare.
Un element fără de care nu există viaţă este APA- cel puţin 2 l zilnic. Parţial poate fi înlocuită cu ceaiuri neîndulcite, sucuri naturale de legume, fructe.
Pentru a aprecia exact cantitatea din fiecare grupa de alimente de care avem nevoie în fiecare zi este necesară o abordare individuală în care se ţine cont de nivelul de activitate fizică, de vârsta, de sex, de înălţime şi de ce nu de preferinţele alimentare.

Pentru programe individuale de nutritie,terapii naturiste si sfaturi,va astept la cabinetul meu din Casa Tineretului Timisoara,centrul Stil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu